Wykonanie
Bardzo dawno temu robiłam podobne
ciasteczka. A dzisiaj znalazłam inspirację na blogu Kuchni Smakoszy i zmodyfikowałam. Przypominając sobie właśnie te moje
ciasteczka z dawien dawna - dodałam jedno, nieduże
jabłko (choć uważam, że można było dodać dwa).Zjadłam naprawdę ze smakiem. Nie są słodkie, ale jeśli ktoś chce słodsze to musi dodać ok. 1 łyżki
cukru. Poza tym, dzięki dodaniu
jabłka - babeczki są mokre i nie zapychają. Dla mnie to taka alternatywa dla klasycznych
płatków owsianych na
mleku. I fajne na drugie śniadanie dla dzieci do szkoły (tylko w tym przypadku trzeba raczej dodać
cukier - ilość wedle uznania).



Składniki:2 łyżki
jogurtu naturalnego50 gramów
płatków owsianych górskich ale można dodać błyskawiczne, są drobniejsze (
płatków nie gotujemy - ani zwykłych, a tym bardziej błyskawicznych)1
jajko1 łyżeczka
cynamonu2 łyżki
mąki pszennej1-2 nieduże
jabłkaNagrzać piecyk do 180 stopni C
Jajko rozbełtać na pianę mikserem, widelcem lub - tak jak ja - sprężynką
Jabłko obrać, pokroić na ćwiartki i przełożyć do malaksera. Jeśli nie macie malaksera, to można zetrzeć na tarce o dużych oczkach
Jogurt naturalny,
płatki owsiane, rozbełtane
jajko,
cynamon,
mąkę i
jabłko przełożyć do malaksera i zmiksować (ewentualnie wymieszać wszystkie składniki łyżką)Przelać masę do foremek na babeczki (u mnie wyszło 6 sztuk) i piec 15 minut


Można jeść ciepłe. Ja takie właśnie zjadłam :)






Na zdrowie! :)