Wykonanie
Tę pizzę robiłam już jakiś czas temu na zamówienie córki :) Chciała, żeby kupić, ale stwierdziłam, że zrobię sama :) No... Prawie sama... Córka mi pomagała.


Najpierw robimy sos do pizzy - przepis tutaj

Składniki:250 gramów
mąki15 gramów
drożdży1 łyżeczka
soli1 łyżeczka
cukru1
jajko1/2 szklanki ciepłego
mlekaolej lub
oliwa do smarowania dłoni, żeby ciasto nie lepiło się do rąk1 opakowanie
sera mozzarella200 gramów
sera gouda
Ciasto robi się podobnie jak na calzone : d
rożdże mieszamy z
mlekiem - odstawiamy na bok na ok. 10 minutPo tym czasie mieszamy
mąkę z
solą,
jajkiem i
cukrem, dodajemy
drożdże rozpuszczone w
mleku i ugniatamy ciasto od czasu do czasu dłonie polewając odrobiną
oleju
Formujemy kulę i odstawiamy ciasto na ok. 1h do wyrośnięcia

Po tym czasie z ciasta formujemy okrągły placek...

... i smarujemy wcześniej przygotowanym sosem
Ser gouda należy zetrzeć na tarce o dużych oczkach i rozsypać go na sos

Następnie kulę
mozzarelli pokroić w plasterki i ułożyć na goudzie

Piecyk nagrzewamy do 250 stopni C (termoobieg), a po tym czasie zmieniamy grzanie na gór/dółPizzę pieczemy ok. 15 minut, ale trzeba pilnować. Jest gotowa, gdy boki ciasta się przyrumienią


Smacznego:)