Wykonanie
Bułeczki, które robi się na 13 grudnia - Lussekatter (ja mówię, że to są najdroższe bułeczki świata ze względu na
szafran, który jest najdroższą
przyprawą świata).W oryginalnym przepisie bułeczki są z
rodzynkami, ale u mnie w domu nie je się
rodzynek, więc są bez:) Niestety bardzo krótko zachowują świeżość, więc proponuję zjeść je pierwszego dnia.

Składniki:150 ml
mleka50 gramów świeżych
drożdży150 gramów
cukru500 gramów
mąki pszennej90 gramów miękkiego
masła1
jajko do ciasta + 1 jako do posmarowania bułeczek50 ml
wody1 gram
szafranu (w opakowaniu firmy Kamis są 3 gramy)
Mleko podgrzać aż będzie letnie, ale nie zimneDodać do niego rozdrobnione
drożdże oraz
cukier i odstawić na chwilę na bok
Szafran wymieszać z
wodą, doprowadzić na małym ogniu do wrzenia (nie gotować)Wymieszać
mąkę z
masłem,
cukrem,
jajkiem i dodać
mleko z
drożdżami - odstawićGdy
szafran z
wodą ostygnie - dodać go do ciastaWyrobić elastyczne, jednolite ciasto i pozostawić pod przykryciem w cieple do podwojenia objętości (na ok. godzinę)

Następnie z ciasta uformować rulon i podzielić go na tyle kawałków, ile chcemy zrobić bułeczek. Ja lubię, gdy bułeczki są większe

Z każdego uformować wałek i skręcić w literę "S". Bułeczki posmarować roztrzepanym
jajkiem
Piec w 180 st. C przez ok 20 minut - obserwować, do zarumienienia


Smacznego :)