Wykonanie
Nie znam szybszego i prostszego sposobu na zupę, gdy nie mam czasu, a trzeba coś zjeść "na już". Przyrządzam ją wieczorem dziecku, żeby miało na drugi dzień jak
wróci ze szkoły. Zaspokoi głód do mojego powrotu do domu.Zdarza mi się też gotować ją o 6 . 30 przed wyjściem do pracy:)

Składniki:4 kopiaste łyżeczki
koncentratu pomidorowego3 kopiaste łyżeczki
śmietany 18%ok. 1 1/2 litra
wody1
kostka rosołowa drobiowa (wiem, że to grzech :) ale ma być szybko)1 woreczek
ryżu lub
makaron-świderki (moja wersja ma
ryż)1 łyżeczka
natki pietruszki do posypaniaZrobić
wywar na
kostce rosołowejW oczekiwaniu na zagotowanie
wywaru przygotować w kubeczku lub szklance koncentrat i
śmietanę - bardzo dokładnie wymieszać (ja to robię sprężynką)Gdy
wywar zacznie się gotować zmniejszyć ogień i wlać go trochę, bardzo powoli, do rozmieszanej
śmietany z koncentratem. Ważne jest, żeby nie wlewać zimnego do gorącego tylko odwrotnie! Jeśli wlejemy zimną
śmietanę do gorącego
wywaru to
śmietana się zetnie i będzie nieładnie wyglądać. Dlatego wlewamy gorący
wywar do
śmietany! Dokładnie połączyć rosół z koncentratem wymieszanym ze
śmietanąCałość powoli wlewać do garnka z rosołem jednocześnie mieszając sprężynką. Nie gotować, ponieważ
śmietana również i w tym przypadku się zetnie.Podawać z
ryżem lub
makaronem-świderki, posypać z wierzchu
natką pietruszkiSmacznego :)