ßßß
Składniki:4 kopiaste łyżeczki koncentratu pomidorowego3 kopiaste łyżeczki śmietany 18%ok. 1 1/2 litra wody1 kostka rosołowa drobiowa (wiem, że to grzech :) ale ma być szybko)1 woreczek ryżu lub makaron-świderki (moja wersja ma ryż)1 łyżeczka natki pietruszki do posypaniaZrobić wywar na kostce rosołowejW oczekiwaniu na zagotowanie wywaru przygotować w kubeczku lub szklance koncentrat i śmietanę - bardzo dokładnie wymieszać (ja to robię sprężynką)Gdy wywar zacznie się gotować zmniejszyć ogień i wlać go trochę, bardzo powoli, do rozmieszanej śmietany z koncentratem. Ważne jest, żeby nie wlewać zimnego do gorącego tylko odwrotnie! Jeśli wlejemy zimną śmietanę do gorącego wywaru to śmietana się zetnie i będzie nieładnie wyglądać. Dlatego wlewamy gorący wywar do śmietany! Dokładnie połączyć rosół z koncentratem wymieszanym ze śmietanąCałość powoli wlewać do garnka z rosołem jednocześnie mieszając sprężynką. Nie gotować, ponieważ śmietana również i w tym przypadku się zetnie.Podawać z ryżem lub makaronem-świderki, posypać z wierzchu natką pietruszkiSmacznego :)