ßßß
Składniki:1 opakowanie kupnego ciasta kruchegoDo wyłożenia na ciasto:2 łyżeczki cukru do posypania śliwek6 śliwek dużych okrągłych4 białkaszczypta soliSkładniki na kruszonkę:10 dag masła (ja lubię margarynę, używam Delmy)10 dag mąki10 dag cukru pudruWyłożyć brytfankę ciastem.Śliwki umyć, przekroić na pół, wyjąć pestki. Następnie pokroić w cienkie ćwiartki, przełożyć do miseczki i zasypać 2 łyżeczkami cukru. Wymieszać i wykładać na ciasto we wzór rybich łusek.Białka ubić na sztywną pianę dodając szczyptę soli. Wyłożyć na śliwki.Kruszonka:Do miseczki wsypać mąkę z cukrem pudrem i dołożyć masło (lub margarynę). Wszystko lekko mieszać ręką (nie ugniatając), do momentu powstania kuleczek przypominających kruszonkę na cieście.Następnie delikatnie posypać pianę kruszonką.Piec w temp. 180 st. C ok. 40 minut.Jak ktoś lubi można posypać cukrem pudrem. Ja jednak tego nie robię ponieważ śliwki z cukrem i kruszonka z cukrem pudrem są wystarczająco słodkie.
Smacznego:)