Wykonanie
Proste, ponieważ zrobione na kupnym cieście kruchym.Zazwyczaj sama robię kruche ciasto, ale tym razem nie
mogę ciasta ugniatać z racji uszkodzonego obojczyka z barkiem. Tak to jest jak się finezyjnie spada ze schodów :)Trzeba pamiętać o tym, że kupne ciasto kruche będzie cieńsze niż to zrobione samodzielnie. Ale wychodzi naprawdę bardzo smaczne.Jeszcze jednym plusem takiego kupnego
spodu jest to, że można wykorzystać papier, którym jest owinięte. Po prostu nie zdejmować ciasta z papieru tylko całość wyłożyć na brytfankę.
Składniki:1 opakowanie kupnego ciasta kruchegoDo wyłożenia na ciasto:2 łyżeczki
cukru do posypania
śliwek6
śliwek dużych okrągłych4
białkaszczypta
soliSkładniki na kruszonkę:10 dag
masła (ja lubię
margarynę, używam
Delmy)10 dag
mąki10 dag
cukru pudruWyłożyć brytfankę
ciastem.
Śliwki umyć, przekroić na pół, wyjąć pestki. Następnie pokroić w cienkie ćwiartki, przełożyć do miseczki i zasypać 2 łyżeczkami
cukru. Wymieszać i wykładać na ciasto we wzór
rybich łusek.
Białka ubić na sztywną pianę dodając szczyptę
soli. Wyłożyć na
śliwki.Kruszonka:Do miseczki wsypać
mąkę z
cukrem pudrem i dołożyć
masło (lub
margarynę). Wszystko lekko mieszać ręką (nie ugniatając), do momentu powstania kuleczek przypominających kruszonkę na cieście.Następnie delikatnie posypać pianę kruszonką.Piec w temp. 180 st. C ok. 40 minut.Jak ktoś lubi można posypać
cukrem pudrem. Ja jednak tego nie robię ponieważ
śliwki z
cukrem i kruszonka z
cukrem pudrem są wystarczająco słodkie.
Smacznego:)