Wykonanie
Składniki :1-1,5 szklanki
mleka0,5 filiżanki
śmietany kremówki1
laska wanilii3
żółtka0,5 szklanki
cukru1 szklanka
mascarpone1 łyżka
kawy rozpuszczalnej1/4 filiżanki
espresso
Mleko i
śmietanę przelewamy do rondelka i stawiamy na średnim ogniu.
Laskę wanilii przekrajmy na pół i nożem zbieramy miąższ, który dodajemy do rondelka. Całość podgrzewamy. mieszając od czasu do czasu.W międzyczasie, miksujemy
żółtka i
cukier do uzyskania kremowej konsystencji. Dodajemy
serek mascarpone i ponownie miksujemy.Do mieszanki
żółtek i
cukru powoli wlewamy 1/4 filiżanki gorącego
mleka, cały czas miksując. Taką mieszankę wlewamy do rondelka z pozostałym
mlekiem i gotujemy na średnim ogniu, stale mieszając, przez około 5 minut, aż krem zgęstnieje. Na koniec dodajemy
espresso i
kawę rozpuszczalną. Mieszamy. Prawie gotowe
lody przelewamy do pojemnika i wstawiamy na noc do lodówki. Rano przy użyciu maszyny do
lodów otrzymujemy deser idealny.
Lodowe tiramisu! Podajemy dobrze zmrożone, posypane odrobiną
kakao w proszku.