Wykonanie
Ciasteczka te, do złudzenia przypominające te które robiły nasze babcie i do dziś możemy kupić je na wagę na okolicznym bazarku, oryginalnie pochodzą z Włoch, a konkretnie z Piedmont. Dokładny przepis na krumiri jest ścisłą tajemnicą, ale z przepisu poniżej wychodzą równie pyszne łakocie, idealne do
kawy czy
herbaty.Składniki:210 g
mąki kukurydzianej210 g
masła150 g
mąki pszennej120 g
cukruaromat waniliowy3
żółtkasólPiekarnik nagrzewamy do temperatury 180 C.
Mąkę kukurydzianą mieszamy z
mąka pszenną, dodajemy
masło,
cukier,
żółtka, szczyptę
soli i aromat. Mieszamy do połączenia składników i uzyskania jednolitej masy.Tak przygotowanym
ciastem napełniamy rękaw do kremów z odpowiednią końcówką. Masę wyciskamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i kroimy na kawałki około 10 cm. Tak przygotowane
ciasteczka wkładamy do nagrzanego piekarnika na 10 minut. Po wyjęciu odstawiamy do ostygnięcia, najlepiej na całą noc.