Wykonanie

Składniki:spód:150 g
biszkoptów80 g
masła, rozpuszczonego2 czubate łyżki
masła orzechowegomasa serowa:1 kg
twarogu, trzykrotnie mielonego4 łyżki
cukru pudru5
jajek3 łyżki budyniu
waniliowegodo dekoracji:prażone solone
orzechy ziemne
Biszkopty mielimy razem z roztopionym
masłem i
masłem orzechowym. Gotową masą wykładamy formę o wymiarach 20 x 30 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Wygładzamy wierzch dłonią.Do misy miksera wykładamy
twaróg. Dodajemy
budyń i miksujemy na najwyższych obrotach przez 3 minuty. Następnie dodajemy
cukier puder, a gdy składniki dobrze się połączą dodajemy kolejno po 1
jajku. Gotową masę wylewamy na przygotowany spód. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 15 minut w temperaturze 175 C, po czym zmniejszamy do 125 C i pieczemy przez kolejną godzinę. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, ale zostawiamy ciasto w środku jeszcze na 20 minut. Po wyjęciu wstawiamy do lodówki do całkowitego ostygnięcia. Sernik podajemy pokrojone w prostokąty posypane
orzeszkami ziemnymi.