Wykonanie
Jesteś typowym łasuchem, który uwielbia słodkości w każdej postaci, ale masz wyjątkową słabość do
czekoladowych batonów? W takim razie nic nie stoi na przeszkodzie, byś spróbowała przygotować je sama. Batoniki
muesli własnej roboty są nie tylko pyszne, ale również dużo zdrowsze od tych dostępnych w sklepie!
Składniki :puszka
mleka kokosowego,2/3 szklanki
cukru kokosowego,6 łyżek
oleju kokosowego,3 łyżki
syropu klonowego,0,5 szklanki ulubionych
orzechów,0,5 szklanki ulubionych
płatków muesli,2 szklanki pokruszonych
herbatnikówRozgrzewamy piekarnik do 180C. Przygotowujemy spód batoników-podgrzewamy w małym garnku
olej kokosowy. Następnie dolewamy go do pokruszonych
herbatników, zmieszanych z
syropem klonowym. Łączymy wszystko w jednolitą masę. Wykładamy blachę papierem do pieczenia i nakładamy na dno przygotowane „ciasto”.Wlewamy do garnka
mleko kokosowe. Dodajemy do niego
cukier kokosowy i czekamy, aż całość zgęstnieje. Wylewamy
kokosową masę na
herbatnikowy spód. Następnie rozrzucamy na wierzchu
płatki i
orzechy. Pieczemy przez pół godziny w piekarniku. Kiedy całość ostygnie, wkładamy do zamrażarki na 2 godziny.
Potem kroimy deser na małe batoniki i ciesz się ich smakiem. Bon Appétit!