Wykonanie
Składniki (na 4 porcje):4
jajka3 łyżki pesto8 kromek
bagietki korzennejopakowanie
serka wiejskiegogarść
szczypiorky, posiekanego
sól i
pieprzJajka umieszczamy w rondelku, dolewamy
wodę do pokrycia
jajek. Doprowadzamy do wrzenia na dużym ogniu. Przykrywamy i zdejmujemy z ognia. Pozostawiamy na 15 minut. Po tym czasie umieszczamy
jajka w misce z
lodem, aż do ostygnięcia. Obieramy natychmiast pod zimną bieżącą
wodą, kroimy w plastry.Kromki
bagietki opiekamy w piekarniku przez 7-10 minut w temp 200 C.Każdą porcję przygotowujemy tak: na jedną kromkę nakładamy
serek wiejski wymieszany ze
szczypiorkiem, a na drugą rozsmarowujemy pesto, a następnie nakładamy plastry
jajek. Dekorujemy
bazylią.