ßßß Cookit - przepis na Marchewkowe kopytka

Marchewkowe kopytka

nazwa

Wykonanie

Składniki:
600 g marchewek
300 g mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżki masła
2 łyżki bułki tartej
1/2 pęczka koperku
sól
pieprz
Marchewki obrać, umyć i ugotować w osolonej wodzie. Następnie odcedzić, ostudzić i przecisnąć przez praskę. Można lekko odcisnąć wodę z marchewki. Do rozdrobnionej marchewki stopniowo dodawać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i posiekany koperek. Całość doprawić solą oraz pieprzem. Zagnieść ciasto, po czym uformować z niego wałek, lekko spłaszczyć i pokroić na plasterki.
W garnku zagotować wodę z dodatkiem soli. Do wrzątku wkładać kopytka. Gotować ok. 3 min od wypłynięcia na powierzchnię. Następnie wyjmować łyżką cedzakową. Na patelni rozpuścić masło, po czym dodać bułkę tartą. Całość podsmażyć. Kopytka podawać polane bułką tartą.
Źródło:http://natalerzu2013.blogspot.com/2015/03/marchewkowe-kopytka.html