Składniki:600 g marchewek300 g mąki pszennej1 łyżka mąki ziemniaczanej2 łyżki masła2 łyżki bułki tartej1/2 pęczka koperkusólpieprzMarchewki obrać, umyć i ugotować w osolonej wodzie. Następnie odcedzić, ostudzić i przecisnąć przez praskę. Można lekko odcisnąć wodę z marchewki. Do rozdrobnionej marchewki stopniowo dodawać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i posiekany koperek. Całość doprawić solą oraz pieprzem. Zagnieść ciasto, po czym uformować z niego wałek, lekko spłaszczyć i pokroić na plasterki.W garnku zagotować wodę z dodatkiem soli. Do wrzątku wkładać kopytka. Gotować ok. 3 min od wypłynięcia na powierzchnię. Następnie wyjmować łyżką cedzakową. Na patelni rozpuścić masło, po czym dodać bułkę tartą. Całość podsmażyć. Kopytka podawać polane bułką tartą.