Wykonanie
Planowałam zrobić taki deserek od kiedy pojawiły się polskie
truskawki na ryneczku, jednak ciągle coś stawało na przeszkodzie. Zazwyczaj po prostu zostawały całe pochłonięte w najbardziej tradycyjnej formie czyli z
śmietaną i
cukrem zanim zdążyłam coś z nich zrobić.Ale w końcu mi się udało i uwierzcie mi było pyyyyysznie :)



Składniki (na 3 małe porcje, ale ilość podaję orientacyjnie..)ok. 400g
Truskawekok. 400g
Jogurtu naturalnego, lub gęstej
śmietanycukier – ilość zależna od słodkości
truskawek, ja na wszystko użyłam 2 łyżek1 łyżka
wiórków kokosowych2
ciastka bel-
vita z nadzieniem
truskawkowym, choć inne też by paskowały3
truskawki do ozdobyCzęść
jogurtu lub
śmietany, tak ok. 150g lekko słodzimy i wsypujemy do niego
wiórki kokosowe, mieszamy i nakładamy do szklaneczek. Następnie
truskawki miksujemy blenderem z dodatkiem
cukru i 2/3 z tego musu nakładamy do szklaneczek tworząc warstwę. Do reszty musu dodajemy pozostały
jogurt , dosładzamy do smaku i miksujemy to razem. Nakładamy kolejną warstwę deseru.
Ciastka kruszymy i robimy z nich wierzchnią warstwę. Ozdabiamy
truskawkami i podajemy od razu, lub po schłodzeniu w lodowce.


Smacznego i
słonecznego dnia :)A przy okazji...moja
kawka robić co rusz to minki:)

Przepis dołączam do akcji: