ßßß Cookit - przepis na Pudding ryżowy jak Rafaello

Pudding ryżowy jak Rafaello

nazwa

Wykonanie

Nieeebo.....
Tyle w tym temacie. Nigdy nie przypuszczałam, że domowej roboty pudding ryżowy będzie tak wspaniały i aż o tyle przerośnie smak kupnych ;) ale to chyba normalka że wszystko co domowe jest najlepsze.
Na 2 porcje potrzebujecie:
30g ryżu
300ml mleka +50 ml mleka
60ml wody
3 łyżeczki budyniu śmietankowego
3 łyżeczki wiórków kokosowych
2 łyżeczki cukru
2 łyżeczki syropu kokosowego(taki do koktajli/kawy, ale i bez niego będzie pyszne)
1/2 łyżeczki oleju kokosowego
1 łyżka płatków migdałowych
1 kostka gorzkiej czekolady
Do garnuszka z grubym dnem wlewamy 300ml mleka i wodę, dodajemy ryż. Zagotowujemy, gaz zmniejszamy do minimum, przykrywamy garnek i gotujemy około pół godziny, czasem mieszając. Kiedy ryż się rozklei dodajemy do niego wiórki kokosowe, olej kokosowy, cukier i syrop kokosowy, gotujemy jeszcze chwilę. W dodatkowych 50 ml mleka rozrabiamy śmietankowy budyń i zaciągami nim nasz pudding. Przekładamy do miseczek lub pucharków, obsypujemy płatkami migdałów i odrobin startej gorzkiej czekolady.
Zapewniam, że pudding ten zachwyci miłośników mlecznych specjałów. Jest bardzo delikatny, kremowy, lekki i o aksamitnej konsystencji i aromatycznym smaku.
Niebooo.....
Źródło:http://zaczynamyoddeseru.blogspot.com/2013/04/pudding-ryzowy-jak-rafaello.html