Wykonanie
* 1
schab oczyczony z błonek* solanka : 1 litr
wody , 10g
soli , 6 ziaren
ziela angielskiego, 1 łyżeczka
pieprzu czarnego , 5 świeżych
liści laurowych* termometr* wędzarnia :)Solankę zagotować ok 15 min , wystudzić . Oczyszczony z błonek
schab podzielić na 2 lib 3 kawałki , w zależności od kawałka jaki mamy . Zimna solanką zalewamy
mięso , pozostawiamy na ok 7 dni .Najlepiej w lodówce . Codziennie przewracamy .Po tygodniu wyjmujemy z solanki , osuszamy papierowym ręcznikiem , wieszamy do oduszenia najlepiej na całą noc .Wdzimy : pierwszym etapem jest osuszanie , trawa to ok 30 min , rzadkim
dymem czyli temp. 30 C , następnie podnosimy temperaturę do 55-60C przez ok 6 godzin . Ostatnie 30 min podnosimy temperaturę do 90 C . Po zakończeniu
wędzenia schab możemy spażyć lub pozostawić do wystudzenia . Jesli decydujemy się na pażenie : w garnku podgrzewamy
wodę do 80 C , dodajemy 1 łyżkę
soli , lście laurowe ,
pieprz i
ziele angielskie . Wrzycamy
schab , cały czas pilnujemy temperatury nie może przekroczyć 80 C , Ja utrzymywałam ją na 70 C przez 25-30 min .Wyjmujemy
schab z
wody , wieszamy do wystudzenia na kilka godzin , a na kolejne 10-12 umieszczamy w lodówce .WERSJA NIE PARZONA