Wykonanie

Pogoda nie była sprzyjająca , mimo to wyruszyliśmy na wycieczkę do Borowieckiej łąki Państwa Pazdrowskich by kupić
kozie mleko i
ser .
Serki już zrobione a z reszty
mleka postanowiłam zrobić
jogurt . Nie mam jogurtownicy , ale teraz już wiem , że nie jest potrzebna .

Potrzebne będą :ok 1 litra
koziego mleka1 mały
jogurt BIO
Mleko mieszamy z
jogurtem i podgrzewamy do temperatury ok 50 C. Wyższa temperatura zabija
jogurtowe bakterie . Kiedy
mleko osiągnie wymaganą temperaturę przelewamy je delikatnie do słoiczków i zakręcamy . Słoiczki powinny być przechowywane w cieple przez ok 8 godzin . Są różne metody , np. trzymanie słoiczków w ciepłym piekarniku , lub szczelne przykrycie ściereczką . Ja swoje słoiczku postawiłam na gorącym kaloryferze . Rano
jogurt umieściłam w lodówce i po kilkugodzinnym schłodzeniu był gotowy . Pyszny był z
jagodową konfiturą .