ßßß Cookit - przepis na DOMOWY KOZI JOGURT

DOMOWY KOZI JOGURT

nazwa

Składniki

Wykonanie

Pogoda nie była sprzyjająca , mimo to wyruszyliśmy na wycieczkę do Borowieckiej łąki Państwa Pazdrowskich by kupić kozie mleko i ser . Serki już zrobione a z reszty mleka postanowiłam zrobić jogurt . Nie mam jogurtownicy , ale teraz już wiem , że nie jest potrzebna .
Potrzebne będą :
ok 1 litra koziego mleka
1 mały jogurt BIO
Mleko mieszamy z jogurtem i podgrzewamy do temperatury ok 50 C. Wyższa temperatura zabija jogurtowe bakterie . Kiedy mleko osiągnie wymaganą temperaturę przelewamy je delikatnie do słoiczków i zakręcamy . Słoiczki powinny być przechowywane w cieple przez ok 8 godzin . Są różne metody , np. trzymanie słoiczków w ciepłym piekarniku , lub szczelne przykrycie ściereczką . Ja swoje słoiczku postawiłam na gorącym kaloryferze . Rano jogurt umieściłam w lodówce i po kilkugodzinnym schłodzeniu był gotowy . Pyszny był z jagodową konfiturą .
Źródło:http://lemoncurdsylvii.blogspot.com/2014/12/domowy-kozi-jogurt.html