ßßß Cookit - przepis na Mazurek bakaliowy z migdałami

Mazurek bakaliowy z migdałami

nazwa

Wykonanie

Ciasto kruche :
350 g maki krupczatki
150 g cukru pudru
2 żółtka
200 g masła
100 ml gęstej śmietany
Masa :
1 puszka masy krówkowej z Gostynia
kandyzowana skórka cytrynowa
mieszanka bakaliowa
żurawina
garść solonych prażonych migdałów
Składniki ciasta siekamy lub wrzucamy do malaksera i miksujemy . Następnie mieszankę przekładamy na blat i szybko zagniatamy . Formujemy kulę i umieszczamy ją w lodówce na ok 1 godzinę .
Rozwałkowujemy ciasto na grubość ok 1/2 cm , wykrawamy koło lub prostokąt , z reszty ciasta formujemy rulonik i dekorujemy brzeg ciasta . Piekarnik nagrzewamy do 200 C pieczemy ok 20 min .
Po wystudzeniu dekorujemy bakaliami i słonymi migdałami .
Źródło:http://lemoncurdsylvii.blogspot.com/2014/04/mazurek-bakaliowy-z-migdaami.html