Jesień ... pachnie jabłkami i cynamonem . Leniwa niedziela , więc i deser niewymagający wielkich zdolności , ale jakże pyszny i aromatyczny .Potrzebujemy :6 gotowych korpusów babeczek2 kwaśne jabłkagarść orzechów włoskich6 łyżki cukru1/2 łyżeczki cynamonusos balsamicznyfigowy lub gruszkowy50 ml amaretto1 łyżka masłaJabłka kroimy na ćwiartki , wykrawamy środki i kroimy drobno . W misce mieszamy jabłka z cukrem / 4 łyżki / i cynamonem .Na patelni rozgrzewamy masło i dusimy na nim jabłka ok 3 min , następnie dolewamy amaretto i jeszcze trochę podgrzewamy .Gotowe babeczki wypełniamy masą jabłkową z czubkiem . Wkładamy na kilka min do nagrzanego piekarnika - tylko po to żeby podgrzać babeczki . W tym czasie na patelni przygotowujemy karmel z 2 łyżek cukru i wrzucamy orzechy . Kiedy karmel pokryje orzechy nakładamy je na babeczki , jeszcze chwilę trzymamy w piecu . Podajemy z kawą i likierem Amaretto / Lidl / .