ßßß Cookit - przepis na Jabłecznikowe babeczki z amaretto i orzechami w karmelu

Jabłecznikowe babeczki z amaretto i orzechami w karmelu

nazwa

Wykonanie

Jesień ... pachnie jabłkami i cynamonem . Leniwa niedziela , więc i deser niewymagający wielkich zdolności , ale jakże pyszny i aromatyczny .
Potrzebujemy :
6 gotowych korpusów babeczek
2 kwaśne jabłka
garść orzechów włoskich
6 łyżki cukru
1/2 łyżeczki cynamonu
sos balsamiczny figowy lub gruszkowy
50 ml amaretto
1 łyżka masła
Jabłka kroimy na ćwiartki , wykrawamy środki i kroimy drobno . W misce mieszamy jabłka z cukrem / 4 łyżki / i cynamonem .
Na patelni rozgrzewamy masło i dusimy na nim jabłka ok 3 min , następnie dolewamy amaretto i jeszcze trochę podgrzewamy .
Gotowe babeczki wypełniamy masą jabłkową z czubkiem . Wkładamy na kilka min do nagrzanego piekarnika - tylko po to żeby podgrzać babeczki . W tym czasie na patelni przygotowujemy karmel z 2 łyżek cukru i wrzucamy orzechy . Kiedy karmel pokryje orzechy nakładamy je na babeczki , jeszcze chwilę trzymamy w piecu . Podajemy z kawą i likierem Amaretto / Lidl / .
Źródło:http://lemoncurdsylvii.blogspot.com/2013/10/jabecznikowe-babeczki-z-amaretto-i.html