ßßß

Choć upały nas nie rozpieszczają ostatnio warto zapamiętać ten przepis na gorące dni (choć nie tylko) - jest to jedna z najlepszych lemoniad jaką kiedykolwiek piłam. Jest orzeźwiająca, z nutką mięty, trochę przypomina smak mojito. Polecam.Składniki:3 cytryny6 łyżek cukru trzcinowego lub miodu2 gałązki mięty1,5 litra wodyMiętę parzymy w małej ilości gorącej wody i odstawiamy do ostygnięcia. Cukier lub miód rozpuszczamy także w gorącej wodzie i studzimy. Wyciskamy sok z cytryn i wlewamy go do dzbanka. Następnie zalewamy go wystudzoną wodą z cukrem lub miodem oraz przecedzonym naparem z mięty (ważne żeby w lemoniadzie nie było liści ani całych gałęzi mięty ponieważ nam ona zgorzknieje). Całość zalewamy zimną wodą tak żeby w sumie wyszło 1,5 litra płynu. Lemoniadę podajemy dobrze schłodzoną. Smacznego! :)