Wykonanie
Maszynkę do
lodów kupiłam jakiś czas temu, w promocji w Biedronce, za 25 zł, takiej okazji przepuścić nie mogłam! Chociaż to już była późna jesień i sezon na
lody dawno się skończył, stwierdziłam, że nawet jeśli maszynka miałaby całą zimę przeleżeć w szafie, w kartonie, nawet nie rozpakowana, to i tak opłacało się jak cholera! Mama robiła swego czasu sporo
lodów, a te
lody zrobiłam pamiętając co powinno być w podstawowych lodach i dzwoniąc trochę do mamy żeby upewnić się jak należy się przygotować ;)Wyszły przepyszne, a masa jest tak puszysta, że spokojnie wyjdą bez maszynki. Jedynym minusem, to szybkie rozpuszczanie się, z racji
alkoholu (tak sądzę :P ).

Składniki:3
jajkaok. 220 g
śmietanki 30%laska wanilii7 łyżek
cukru2 łyżki
rumuŻółtka oddzielamy od
białek.
Białka ubijamy na sztywno z 2 łyżkami
cukru.
Żółtka też ubijamy, też z dwoma łyżkami. Na koniec ubijamy
śmietanę z resztą
cukru i ziarenkami
wanilii -
wanilię przekrajamy na pół i nożem wyciągamy ziarenka. Wszystkie masy łączymy i przelewamy do maszynki na
lody. Dodajemy
rum. Jeśli nie mamy maszynki, najpierw dodajemy
rum, mieszamy całość i wkładamy do zamrażalnika na kilka godzin.