ßßß
Składniki:Karmel :1/2 szklanki wodySzklanka cukruKrem:Szklanka mlekaKubek śmietany 30%Łyżeczka drobno startej skórki pomarańczowej (dałam dużą, kopiatą łyżkę)3 jajka3 żółtka1/2 szklanki cukruMasło do wysmarowania naczynia żaroodpornegoW rondelku podgrzewamy wodę z cukrem, mieszamy, aż cukier się rozpuści. Zmniejszamy ogień i czekanym, aż powstanie karmel (nie mieszamy!), przelewamy go do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego. Odstawiamy.Podgrzewamy mleko, śmietanę i skórkę pomarańczową, odstawiamy do wystygnięcia, schładzamy i przecedzamy.Ubijamy jajka, żółtka i cukier, gdy piana będzie gęsta i jasna, powoli, cały czas miksując, dolewamy schłodzoną mieszankę mleczno-śmietankową. Całość przelewamy przez drobne sitko na warstwę zastygłego karmelu.Naczynie żaroodporne ustawiamy w głębszej formie wypełnionej do połowy wodą. Pieczemy ok. 45 minut w 160 st.C. Krem powinien się ściąć.Naczynie żaroodporne wyjmujemy z gorącej kąpieli, schładzamy do temperatury pokojowej i wkładamy do lodówki na minimum 8 godzin.Podajemy z bitą śmietaną, owocami.Smacznego!