ßßß Cookit - przepis na Krem pomarańczowy z karmelem

Krem pomarańczowy z karmelem

nazwa

Wykonanie

Przyznam nieskromnie, że jest to jeden z lepszych deserów, jakie jadłam (i jakie przygotowałam:). Choć nie wygląda imponująco, zachwycił nas smakiem. Minusem jest tylko długi czas oczekiwania na upragniony pierwszy kęs:) Czas jaki podaję w przepisie pochodzi z książki "Kuchnia hiszpańska" A. Wilson, swój deser trzymałam w piekarniku dłużej (ok. godziny), a w lodówce przesiedział 12 godzin. Skórkę pomarańczową, która zostaje po przecedzeniu mleka, wykorzystałam jako dodatek do racuszków.
Składniki:
Karmel :
1/2 szklanki wody
Szklanka cukru
Krem:
Szklanka mleka
Kubek śmietany 30%
Łyżeczka drobno startej skórki pomarańczowej (dałam dużą, kopiatą łyżkę)
3 jajka
3 żółtka
1/2 szklanki cukru
Masło do wysmarowania naczynia żaroodpornego
W rondelku podgrzewamy wodę z cukrem, mieszamy, aż cukier się rozpuści. Zmniejszamy ogień i czekanym, aż powstanie karmel (nie mieszamy!), przelewamy go do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego. Odstawiamy.
Podgrzewamy mleko, śmietanę i skórkę pomarańczową, odstawiamy do wystygnięcia, schładzamy i przecedzamy.
Ubijamy jajka, żółtka i cukier, gdy piana będzie gęsta i jasna, powoli, cały czas miksując, dolewamy schłodzoną mieszankę mleczno-śmietankową. Całość przelewamy przez drobne sitko na warstwę zastygłego karmelu.
Naczynie żaroodporne ustawiamy w głębszej formie wypełnionej do połowy wodą. Pieczemy ok. 45 minut w 160 st.C. Krem powinien się ściąć.
Naczynie żaroodporne wyjmujemy z gorącej kąpieli, schładzamy do temperatury pokojowej i wkładamy do lodówki na minimum 8 godzin.
Podajemy z bitą śmietaną, owocami.
Smacznego!
Źródło:http://nemi-habibi.blogspot.com/2012/07/krem-pomaranczowy-z-karmelem.html