Wykonanie
Piękna polska jesień wyrwała mnie z domu. Zamiast gotować i eksperymentować, chłonęłam kolorowe lasy oraz cieszyłam się ostatnimi promieniami słońca. Niestety zimno ukradkiem zapukało do drzwi, wyciągnęłam więc z szafy czapkę i rękawiczki, postawiłam na blacie kubek ciepłej
herbaty z
sokiem z aronii i wspominałam piękne, kolorowe liście: czerwone, żółte i
pomarańczowe. Dlaczego nie spróbować odtworzyć tych kolorów w kuchni?
Gdy jesień ukaże nam swą drugą twarz: deszczową, szarą, wietrzną, zimną - pomocne mogą być właśnie kolory. Podobno żółty pomoże uporać się nam ze stresem i przemęczeniem,
pomarańczowy to istny zastrzyk optymizmu i odwagi, zaś zielony wzmacnia koncentrację i uspokaja, czerwony pobudza i przeciwdziała depresji. Kto ma więc ochotę na kawałeczek kolorowego torcika? Oczywiście, dla zdrowotności:)
Większość z Was z pewnością zna już ten słodki deser. Spotkałam się już z takimi nazwami jak "śmietanowiec" czy "torcik hiszpański" (z dodatkiem
biszkoptów). Można łączyć go z
owocami, albo kawałkami
czekolady. Bez względu na to, jak go nazwiemy i z czym go podamy, pewne jest jedno: zawsze smakuje wyśmienicie:)
Składniki :2
kubki słodkiej
śmietanki5 opakowań
galaretek (np. 2 czerwone, zielona, żółta, pomarańczowa)Czerwoną, zieloną i
pomarańczową galaretkę przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Rozlewamy na talerze i wstawiamy do lodówki, aby stężały. Następnie kroimy w kostkę.
Żółtą galaretkę rozpuszczamy w połowie ilości
wody podanej na opakowaniu. Czekamy, aż wystygnie, lecz jeszcze nie stężeje.Ubijamy
śmietankę i dolewamy tężejącą
galaretkę. Odstawiamy do lodówki na dwie godziny.Drugą
czerwoną galaretkę przygotowujemy według opisu na opakowaniu, pozostawiamy do wystudzenia.Pokrojone
galaretki łączymy ze
śmietanką, wykładamy masę do tortownicy, zalewamy tężejącą
galaretką. Wstawiamy do lodówki, najlepiej na noc.Smacznego!