Wykonanie
Chili con carne to jedno z tych dań, które jako pierwsze nam przychodzą na myśl, gdy
mowa o kuchni meksykańskiej. Prawda jest jednak taka, że potrawa ta nie ma nic wspólnego z tradycyjną kuchnią tego
kraju! Przepis pochodzi z końca wieku XIX i jest to jeden z przykładów kuchni Tex-Mex, czyli meksykańsko-amerykańskiego pogranicza (w zasadzie większość jedzenia serwowanego w Europie w "meksykańskich restauracjach" to w rzeczywistości potrawy Tex-Mex).
Chili con carne stało się jednak tak popularne na całym świecie, że i pozostałych krajach Ameryki Łacińskiej zaczęto przygotowywać potrawy na nim wzorowane. Dziś przedstawiam prawdopodobnie najprostszy przepis na tą pyszną, sycącą i łatwą w wykonaniu potrawę.
Składniki:- 600 gr
mielonego mięsa (
wołowiny, ale może też być wołowo-wieprzowe)- 2 puszki
białej fasoli- 1 puszka
czerwonej fasoli- 500 ml
sosu pomidorowego (nie koncentratu)- duża
cebula- 3 ząbki
czosnku- pół łyżeczki mielonego kuminu- łyżeczka
słodkiej papryki-
ostra papryka - do smaku- 1
kostka rosołowa wołowa-
sól,
pieprzWykonanie:W garnku z grubym dnem podsmażamy drobno pokrojoną
cebulę i
czosnek, a następnie dodajemy
mięso, smażymy cały czas intensywnie mieszając. Gdy
mięso jest już usmażone dodajemy do garnka wszystkie pozostałe składniki. Przykrywamy garnek i dusimy na małym ogniu przez ok. godzinę. Danie można podawać z
białym ryżem, bądź też samodzielnie. Następnego dnia, gdy zgęstnieje,
chili con carne jest znakomitym nadzieniem do naleśników. Smacznego!