Wykonanie
Robiąc
mleko migdałowe, planowałam
migdałową pulpę przerobić na
ciastka. Ale że lodówka świeci pustkami, a na obiad zjadłabym coś dobrego i szybkiego -
migdały wylądowały na patelni w postaci kotletów. Przygotowanych w 5 minut.pulpa migdałowa po
mleku migdałowym (z 1 szklanki
migdałów)2 łyżki ajwaru
ostrego1
jajko2 łyżki zmielonych
płatków jęczmiennych do obtoczenia
olej do smażeniaPulpę mieszam z ajwarem i
jajkiem. Konstystencja zależna od stopnia odciśnięcia pulpy - w razie potrzeby zagęścić lub rozrzedzić. Mi wyszła idealna. Formuję małe, płaskie kotleciki. Obtaczam w zmielonych płatkach. Smażę na
oleju. Voilà.Z proporcji tych wyszło mi 8 niedużych kotlecików - w sam raz na obiad dla dwóch osób.Podsumowując: z 1 szklanki
migdałów uzyskałam 1 litr
mleka i 8 kotlecików. Chyba jednak to
mleko migdałowe nie jest takie drogie ;-)