Wegańska pasta słonecznikowo-pomidorowa

nazwa

Wykonanie

Mój faworyt, zdaje się, że kolejny. Bardzo prosta, bardzo szybka i bardzo tania. Zdrowa i pyszna. Raczej nie dla odchudzających się, bo tłusta. Ale to dobre tłuszcze.
2/3 szklanki słonecznika
4-5 kawałków suszonych pomidorów w oleju
2 łyżki zalewy z pomidorów lub oleju lnianego
Słonecznik płuczę kilka razy, zalewam wrzątkiem i gotuję 10 minut. Studzę, odcedzam (ale nie bardzo, bardzo dokładnie) i blenderuję z pomidorami. Jeśli jest za gęste dodaję troszkę zalewy z pomidorów lub oleju lnianego.
Jem na ulubionym ciemnym chlebku, zagryzając surowym pomidorem z działki. Pyszno.
Źródło:http://jesc-dobrze.blogspot.com/2013/09/weganska-pasta-sonecznikowo-pomidorowa.html