Wykonanie
Po wielu miesiącach stagnacji nadeszła ta wielka chwila- przybywam do Was z nowym przepisem! Zdaję sobie sprawę z tego, iż trudno będzie nadrobić stracony czas, ale mam nadzieję, że choć w niewielkim stopniu uda mi się zrekompensować ten brak aktywności. W jaki sposób? Oczywiście nowymi smakołykami.
Na powitanie przedstawiam przepis na niezwykle charakterystyczną i wyrazistą
sałatkę. Wszyscy fani połączenia
rukoli z
suszonymi pomidorami powinni być usatysfakcjonowani, a ci którzy jeszcze za nim nie przepadają powinni tej sałatki koniecznie spróbować.A więc co takiego dobrego tu dla Was mam?
Rukola (kwas foliowy i żelazo),
mozzarella (źródło
białka i wapnia, ale również i nasyconych tłuszczy, dlatego też ja wybrałam tę w wersji light),
suszone pomidory (antyoksydanty, witaminy) oraz
pestki słonecznika i
nerkowce, o których nie raz już
pisałam i przedstawiałam jako źródło zdrowych tłuszczy oraz witamin.Przygotowanie takiej sałatki nie powinno dla nikogo stanowić wielkiego wyzwania. W tej wersji jest ona głównie źródłem tłuszczy i
białka, a zawartość złożonych węglowodanów jest znikoma. Chcąc to zmienić można wzbogacić ją o
makaron- jest wtedy równie smaczna i o wiele bardziej sycąca.Całkowita wartość kaloryczna poniższego przepisu (4 porcje) to ok. 1030kcal w tym 49g
białka, 77g tłuszczu oraz 51g węglowodanów . 1 porcja to 257kcal w tym 12g
białka, 19g tłuszczu i 13g węglowodanów .
SKŁADNIKI:ok. 80g
rukoli125g
mozzarelli light100g
pomidorów suszonych w
oleju2 łyżki
oleju (zalewa z
pomidorów suszonych)125g
pomidorków cherry50g pestek
słonecznika20g
nerkowcówPRZYGOTOWANIE:
Rukolę wypłukać i dokładnie odsączyć
Pomidory suszone przepłukać w gorącej wodzie i również odsączyć
Pomidory suszone i
mozzarellę pokroić w drobną kostkę
Pomidorki cherry umyć i pokroić na połówki lub ćwiartkiWszystkie składniki wymieszać w jednej misce- w razie potrzeby można dodać więcej
olejuSmacznego!www.facebook.com/peanutbuttermonsterblog