ßßß
Składniki:100 g czekolady gorzkiej (najlepsza 74% kakao)500 ml mleka (pełnego lub odtłuszczonego)szczypta gruboziarnistej soliszczypta chili (opcjonalnie)miód (opcjonalnie)Wykonanie:Rozgrzej mleko i czekoladę w średniej wielkości rondlu, aż zacznie się gotować, dodaj sól i chili. Mleko może wykipieć, więc nie spuszczaj z niego oka. Zmniejsz ogień i gotuj miksturę, regularnie mieszając przez 3 minuty. Jeśli zależy Ci na gęstszej konsystencji, gotuj 1-2 dłużej. Aby czekolada była słodsza można dodać odrobinę miodu. Tak przygotowaną czekoladę można przyrządzić wcześniej i przechowywać w lodówce do pięciu dni. Podgrzewaj na małym ogniu w rondelku lub w mikrofalówce.Smacznego!Zdjęcia nadesłane przez czytelników bloga: