Wykonanie
W jesienne dni tego mi trzeba! Gorącej filiżanki
czekoladowego, rozgrzewającego
napoju. Dodatek
chili dodaje
czekoladzie niezłego
kopa,
sól wyostrza jej smak...wszystko idealnie połączone. Czego chcieć więcej? Chyba tylko dobrej książki i ciepłego koca. Jesień nabrała nowych barw...Składniki (na 3 filiżanki):150 ml
śmietany 30 %350 ml
mleka 3,2 %150 g
gorzkiej czekolady (najlepiej 70 %)1/4 łyżeczki gruboziarnistej
soli1/4 łyżeczki
chili w płatkach (lub 1/8 łyżeczki
chili w proszku)
Śmietanę i
mleko wlać do rondla. Podgrzać na małym ogniu. Dodać posiekaną
czekoladę i cały czas mieszać (najlepiej trzepaczką), do rozpuszczenia się
czekolady. Doprawić
solą. Gotować około 15 minut cały czas mieszając.
Czekolada powinna się zagęścić. Gęstą
czekoladę przelać do filiżanek i posypać
płatkami chili. Podawać gorącą. Smacznego!