Wykonanie
Składniki:5
jajek1,5 szklanki
cukru2,5 szklanki
mąki pszennej2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 szklanka
oleju0 , 75 szklanki białej oranżady1 łyżeczka
aromatu rumowego2-3 łyżki
kakao2-3 łyżki
mąki pszennej do ciasta białegoWykonanie:
Jajka ubijamy robotem ręcznym z
cukrem na puszysty krem. Wsypujemy porcjami
mąkę z
proszkiem do pieczenia i miksujemy robotem ręcznym, ale już na zmniejszonym obrotach. Wlewamy porcjami
olej, aromat i miksujemy. Następnie wlewamy wąskim strumieniem oranżadę, dalej miksujemy na małych obrotach. Gdy składniki połączą się, dzielimy ciasto na dwie równe części. Do jednej części dajemy 2-3 łyżki
kakao, do drugiej 2-3 łyżki
mąki i mieszamy na jednolite masy. Na środek dna tortownicy wlewamy na przemian po 3 łyżki obu ciast, aż do ich wyczerpania (nie czekamy aż ciasto dokładnie zejdzie z łyżki, gdyż wydłuża to czas rozlewania się ciasta po dnie tortownicy, a czynność ta powinna być wykonana raczej w miarę szybko). Pieczemy na nagrzanym do temp 180 stopni C piekarniku ok. 45 minut. Sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest już upieczone.Smacznego!Zdjęcia nadesłane przez czytelników bloga: