Wykonanie
Dobry sernik na chłodne dni.Składniki na spód:
biszkopty (podłużne lub okrągłe)Tortownicę o średnicy 24 - 25 cm uszczelnić folią aluminiową.
Biszkopty ułożyć na spodzie tortownicy.Masa serowa:700 g
waniliowego serka homogenizowanego (typu 'Danio') lub gęstego
jogurtu waniliowego250 ml
śmietany kremówki4 łyżki
cukru pudru2 czubate łyżki
żelatyny400 g
truskawek + do dekoracjiWykonanie:Kremówk ę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać
cukier puder, krótko ubijając. Stopniowo dodawać serek/jogurt cały czas miksując.
Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej
wody, lekko przestudzić i wlać do masy serowej miksując na najwyższych obrotach.Na biszkoptach w tortownicy poukładać
truskawki (jeśli są duże - przepołowić), wylać masę
serową. Włożyć do lodówki do stężenia. Przed podaniem udekorować
truskawkami (na wierzch można również wylać
galaretkę).Smacznego!