ßßß Cookit - przepis na Masło Migdałowe

Masło Migdałowe

nazwa

Wykonanie

Migdały to nasiona migdałowca pospolitego. Ludzkość docenia ich wartości odżywcze od tysiącleci; znane są wzmianki w literaturze starożytnej o dodawaniu migdałów do chleba w Egipcie. Zawierają mnóstwo białka (1/5 ich całkowitej masy!), witaminy E, B2 oraz cynku, magnezu i kwasu foliowego. Migdały zawierają także tryptofan - prekursor serotoniny, neurotransmitera, który odpowiedzialny jest za poczucie szczęścia. Stąd zapewne powszechne użycie migdałów jako afrodyzjaków...
Składniki
szklanka migdałów
łyżka stołowa miodu gryczanego
łyżka stołowa oliwy z oliwek lub oleju z pestek dyni
łyżka stołowa siemienia lnianego
Wykonanie
Zmiksuj wszystkie składniki i przełóż masę do słoiczka. Zużywaj szybko, szybko zjełczeje ze względu na brak konserwantów.
Masło migdałowe jest nie tylko pyszną pastą do chleba i nadzieniem do ciasta, ale i kosmetykiem. Sprawdza się jako maseczka na bardzo suchą skórę, zniszczone włosy, a jedzone odżywia skórę od wewnątrz i nawilża włosy. U osób chorych na schorzenia kardiologiczne jest zdecydowanie polecane; migdały obniżają poziom cholesterolu i ryzyko choroby niedokrwiennej serca. Dla kobiet masło migdałowe będzie szczególnie cenne podczas ciąży; wmasowywane w biodra, uda i brzuch wspomoże skórę i umożliwi zniwelowanie rozstępów. Należy bardzo uważać, jakich migdałów się używa; gorzkie zawierają kwas pruski, który jest silnie trujący w większych ilościach.
Nutritional value per 100 g (3 . 5 oz)
Energy 2 , 648 kJ (633 kcal)
Carbohydrates
21 g
Dietary fiber 3 . 7 g
Fat
59 g
Saturated 5 . 6 g
Monounsaturated 38 . 3 g
Polyunsaturated 12 . 4 g
Protein
15 g
Trace metals
Zinc
(32%)
3 mg
Źródło:http://psychocookpl.blogspot.com/2014/09/maso-migdaowe.html