Wykonanie
Migdały to nasiona migdałowca pospolitego. Ludzkość docenia ich wartości odżywcze od tysiącleci; znane są wzmianki w literaturze starożytnej o dodawaniu
migdałów do
chleba w Egipcie. Zawierają mnóstwo
białka (1/5 ich całkowitej masy!), witaminy E, B2 oraz cynku, magnezu i kwasu foliowego.
Migdały zawierają także tryptofan - prekursor serotoniny, neurotransmitera, który odpowiedzialny jest za poczucie szczęścia. Stąd zapewne powszechne użycie
migdałów jako afrodyzjaków...
Składnikiszklanka
migdałówłyżka stołowa
miodu gryczanegołyżka stołowa
oliwy z oliwek lub
oleju z pestek dyniłyżka stołowa
siemienia lnianegoWykonanieZmiksuj wszystkie składniki i przełóż masę do słoiczka. Zużywaj szybko, szybko zjełczeje ze względu na brak konserwantów.
Masło migdałowe jest nie tylko pyszną pastą do
chleba i nadzieniem do ciasta, ale i kosmetykiem. Sprawdza się jako maseczka na bardzo suchą skórę, zniszczone włosy, a jedzone odżywia skórę od wewnątrz i nawilża włosy. U osób chorych na schorzenia kardiologiczne jest zdecydowanie polecane;
migdały obniżają poziom cholesterolu i ryzyko choroby niedokrwiennej
serca. Dla kobiet
masło migdałowe będzie szczególnie cenne podczas ciąży; wmasowywane w biodra, uda i brzuch wspomoże skórę i umożliwi zniwelowanie rozstępów. Należy bardzo uważać, jakich
migdałów się używa; gorzkie zawierają kwas pruski, który jest silnie trujący w większych ilościach.Nutritional value per 100 g (3 . 5 oz)Energy 2 , 648 kJ (633 kcal)Carbohydrates21 gDietary fiber 3 . 7 gFat59 gSaturated 5 . 6 gMonounsaturated 38 . 3 gPolyunsaturated 12 . 4 gProtein15 g
Trace metalsZinc(32%)3 mg