Wykonanie
PDF
Mięsa na słodko mają swój specyficzny urok. Najbardziej znany jest
schab ze
śliwką. Ode mnie dziś przepis na
schab nadziewany
skórką pomarańczową, duszony w sosie bbq.Składniki:pół kg
schabu bez kości200 gr kandyzowanej
skórki pomarańczowejsos Barbecuesólpieprz3 łyżki
masłaPrzygotowanie:1.
Schab nacinamy wzdłuż, nacieramy w środku sosem bbq i napychamy
skórką pomarańczową. Ja użyłam mojej z tego przepisu.2. Nacięcia spinamy wykałaczkami lub zszywamy.
Schab nacieramy
solą i świeżo mielonym
pieprzem.3. Przygotowujemy marynatę: 10 łyżek sosu bbq mieszamy z pozostałą
skórką pomarańczową i 4 łyżkami
wody.4.
Schab dokładnie pokrywamy marynatą i pozostawiamy w lodówce na co najmniej 2 godziny.5. Po tym czasie
schab wyjmujemy z lodówki, obsmażamy na
maśle, układamy w brytfance lub rondlu z grubym dnem zalewamy resztą marynaty i dusimy godzinę - półtorej na małym ogniu.6.
Schab co ok. 10 - 15 minut polewamy marynatą. Po mniej więcej pół godzinie przekładamy go na drugą stronę. Uważamy by skórka się nie przypaliła. Jeśli marynata jest zbyt gęsta dolewamy odrobinę
wody.7. Gdy
schab jest gotowy, wyjmujemy go na talerz, wyciągamy wykałaczki (lub nici) i dajemy mu chwilę odpocząć.8.
Schab smakuje najlepiej z piure z
ziemniaków i glazurowaną
marchewką.Smacznego!!!PDF