ßßß
Kanapka grecka kojarzy nam się z kebabem i nic dziwnego ma bardzo podobny skład, jednak podawana jest nie w picie lecz w grillowanym chlebie lub bułce. Oto mój przepis na domowe kanapki greckie.Składniki:pół kapusty pekińskiej100 gr. sera feta100 gr. oliwekpół kg mięsa wieprzowego (karkówka lub łopatka)średniej wielkości pomidorprzyprawa kebab-gyrossos czosnkowysos kebab (lub inny pikantny)chleb lub bułka pszenna (duża, nie krojona)Przygotowanie:1. Mięso kroimy w drobną kostkę, marynujemy w odrobinie oliwy i 3 - 4 łyżkach przyprawy kebab-gyros. odstawiamy do lodówki na co najmniej pół godziny.2. Pieczywo kroimy na połówkę, wydrążamy a następnie wstawiamy do piekarnika na ok 180*C na 5 - 10 minut.3. Pekinkę szatkujemy w drobne paski, pomidora i fetę kroimy w kostkę, oliwki na połówki. Wszystko mieszamy razem.4. Mięso smażymy na bardzo mocno rozgrzanej patelni, na złoto. Dodajemy na miski z sałatką.5. Do sałatki dodajemy łyżkę ostrego sosu i 3 - 4 łyżki sosu czosnkowego, dokładnie mieszamy.6. Sałatką nadziewamy gorące pieczywo i podajemy od razu.Smacznego!!!PDF