ßßß
Letnia kuchnia kojarzy nam się ze smacznymi potrawami, które jednocześnie są lekkie i pożywne. Dlatego gdy lato w pełni, na talerzach w mojej kuchni, tradycyjne ziemniaki są wypierane przez kolby gotowanej kukurydzy, która w połączeniu z masłem ziołowym stanowi idealny dodatek do wszelkiego rodzaju potraw mięsnych.Składniki:2 kolby kukurydzy3 szklanki wody1 szklanka mleka1 łyżeczka cukruPrzygotowanie:1. Kolby obieramy z liści i włosów. Następnie myjemy w zimnej wodzie i kroimy na pół.2. Kukurydzę układamy w garnku i zalewamy wodą z mlekiem i łyżeczką cukru, tak aby swobodnie pływała podczas gotowania.3. Gotujemy na średnim ogniu przez ok 10 - 15 minut od momentu zagotowania, obracając kolby co jakiś czas, sprawdzając czy są już miękkie (zbyt długi czas gotowania sprawi, że kukurydza będzie twarda i niesmaczna).4. Podajemy gorące z kawałkiem masła ziołowego .UWAGA: Do wody nie należy dodawać soli, gdyż kukurydza stanie się twarda.PORADA: Wybierając kukurydzę zwróćmy uwagę na kolor ziaren. Im są jaśniejsze tym lepsze.Smacznego!!!PDF