Wykonanie

Jeżeli
kasza gryczana kojarzy się Wam z tłustym sosem na obiad, to dzięki temu przepisowi przestaniecie tak myśleć!Kotlety gryczane z mojego przepisu są smaczne zarówno na ciepło, jak i na zimno, więc świetnie sprawdzą się również jako drugie śniadanie. Mogą stanowić całe danie lub dodatek do warzyw. Gdy raz ich spróbujecie, będziecie robić je ciągle - są proste w przygotowaniu i bardzo pożywne. Jest to świetne danie dla osób na diecie bezglutenowej, należy zwrócić tylko uwagę z jakiej
mąki dodaje się jako spoiwo (więcej o tym w przepisie).Ilość składników na 8 kotlecików.Składniki:* surowa
kasza gryczana (100 g)*3 łyżki posiekanego
szczypiorku*pół małej posiekanej
czerwonej cebuli*2
jajka*3-4 łyżki
mąki bezglutenowej (może być np. kukurydziana, ryżowa, każda inna oznaczona znakiem "przekreślonego kłosa")*opcjonalnie:
sól,
olej roślinny do smażeniaPrzygotowanie:
Kaszę gotuję według przepisu na opakowaniu.W czasie, gdy
kasza się gotuję siekam na małe kawałki
czerwoną cebulę oraz
szczypiorek.Ugotowaną
kaszę, po odsączeniu z
wody wrzucam do miski. Dorzucam posiekaną
cebulę i
szczypiorek. Wbijam surowe
jajka i dosypuję
mąki, aby z
kaszy dało się uformować kulki.Wszystko razem mieszam i dzielę na osiem porcji, z których tworzę kotleciki.Patelnie smaruję
olejem (można pominąć, jeżeli macie patelnie z nieprzywierającą powłoką) i podgrzewam.Na rozgrzaną patelnię wkładam gryczane kotleciki i płaszczę je widelcem na grubość około 1 cm.Obsmażam na złoty kolor z obu stron.Smacznego!