Wykonanie
Ciasteczka te zawsze pojawiały się u mnie na Boże Narodzenie ale w tym roku z różnych przyczyn amoniaczków zabrakło :/ No ale nadrobiłam świąteczne
braki i na sylwestra
ciasteczka muszą być :)Kolejny tradycyjny przepis mojej babci- czyli to co u mnie zdecydowanie królujeAmoniaczki
1kg
mąki200 g
masła50 g
smalcu (jeśli nie mamy dodać więcej
masła)szklanka
cukruopakowanie
cukru wanilinowego1/2 szklanki
śmietany3 łyżeczki
amoniaku3
jajkaMąkę przesiać na sito przez stolnicę i posiekać z tłuszczem (
masłem i
smalcem).
Amoniak rozpuścić w
śmietanie i wymieszać z
mąką.
Jaja roztrzepać z
cukrem i dodać do pozostałych składników.Zagnieść ciasto, wyrabiając kilka minut.Gotowe ciasto owinąć folią i włożyć do lodówki na ok. pół godziny.
Po wyjęciu z lodówki z ciasta uformować rulon i podzielić go na kilka części.Każdą część wałkować dość cienko i za pomocą foremek wykrawać
ciasteczka.Przed ułożeniem na blachę każde
ciastko umoczyć w
białku i cukrze.
Piec ok. 20 minut w temperaturze 200 stopni.