Wykonanie
Rogaliki robione przez babcie od zawsze były u mnie
hitem wszelkiego rodzaju imprez- szkolnych choinek, przyjęć urodzinowych itp. Dlatego w przepastnych zeszytach znalazłam przepis i zgodnie z oryginalną wersją powstałyRogaliki

3 szklanki
mąki3/4 szklanki
cukru1
cukier wanilinowyodrobina
aromatu migdałowego1,5 szklanki
mleka25 g
drożdży75 g
masła3
żółtka1
jajko i
cukier do posypania
Mąkę przesiać przez sito, dodać
cukier.
Żółtka oddzielić od
białek i dodać do
maki z
cukrem.
Masło rozpuścić na małym ogniu ciągle mieszając i odstawić aby trochę przestygło.
Mleko podgrzać tak aby było letnie (nie może być zbyt gorące),
drożdże rozpuścić w
mleku .
Drożdże wlać do miski dodać roztopione
masło i zagniatać ciasto. Ciasto powinno być elastyczne i spokojnie odchodzić od ręki. Ciasto włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić na 1,5 godz do wyrośnięcia.

Przygotować dowolne nadzienie u mnie gęsty
budyń i domowa nutellaale może być też
marmolada lub pokrojone drobno
jabłko .Ciasto podzielić na 4 części, każdą rozwałkować cienko i wycinać trójkąty. Na szerszą część nałożyć trochę nadzienia i zwijać ciasno ciasto kształtując rogaliki.

Gotowe posmarować
jajkiem i włożyć na chwilę do
cukru aby delikatnie okleił rogaliki.Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.Piec w temperaturze 180 stopni ok. 15 min.A oto największy amator domowych
ciasteczek :)