ßßß Cookit - przepis na Babcine rogaliki

Babcine rogaliki

nazwa

Wykonanie

Rogaliki robione przez babcie od zawsze były u mnie hitem wszelkiego rodzaju imprez- szkolnych choinek, przyjęć urodzinowych itp. Dlatego w przepastnych zeszytach znalazłam przepis i zgodnie z oryginalną wersją powstały
Rogaliki
3 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
1 cukier wanilinowy
odrobina aromatu migdałowego
1,5 szklanki mleka
25 g drożdży
75 g masła
3 żółtka
1 jajko i cukier do posypania
Mąkę przesiać przez sito, dodać cukier. Żółtka oddzielić od białek i dodać do maki z cukrem.
Masło rozpuścić na małym ogniu ciągle mieszając i odstawić aby trochę przestygło.
Mleko podgrzać tak aby było letnie (nie może być zbyt gorące), drożdże rozpuścić w mleku .
Drożdże wlać do miski dodać roztopione masło i zagniatać ciasto. Ciasto powinno być elastyczne i spokojnie odchodzić od ręki. Ciasto włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić na 1,5 godz do wyrośnięcia.
Przygotować dowolne nadzienie u mnie gęsty budyń i domowa nutella
ale może być też marmolada lub pokrojone drobno jabłko .
Ciasto podzielić na 4 części, każdą rozwałkować cienko i wycinać trójkąty. Na szerszą część nałożyć trochę nadzienia i zwijać ciasno ciasto kształtując rogaliki.
Gotowe posmarować jajkiem i włożyć na chwilę do cukru aby delikatnie okleił rogaliki.
Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w temperaturze 180 stopni ok. 15 min.
A oto największy amator domowych ciasteczek :)
Źródło:http://smerfetkagotuje.blogspot.com/2013/10/babcine-rogaliki.html