Wykonanie
To nazwa potoczna. W Polsce znane jako wężymord, w Niemczech czarny korzeń, a z hiszpańskiego
skorzonera. Ostatnio coraz bardziej popularna w naszym
kraju po długiej przerwie. rośnie nawet dziko, także teoretycznie można sobie samemu nazbierać. Choć z punktu widzenia systematyki ze
szparagami niewiele mają wspólnego są podobne w smaku, choć bardziej delikatne, mniej łykowate i znacznie bardziej sycące. Moim zdaniem o wiele bardziej wartościowe i niedoceniane.Składniki:-
mąka-
chrzan tarty-
skorzonera (ja kupiłem już pokrojoną w słoiku)-
ziemniaki-
przyprawa do ziemniaków
Wykonanie:
Ziemniaki kroimy w ósemki, posypujemy obficie
przyprawą, polewamy
olejem i wkładamy do piekarnika na 150 stopni i zaglądać co jakiś czas.
Mąkę lekko podsmażamy i dolewamy
wody i mieszamy. Dolewamy taką ilość aby uzyskać interesującą nas konsystencję. Dodać
chrzanu i wymieszać.Jeśli używamy czarnego korzenia ze słoika to tylko lekko obgotowujemy. W innym przypadku obieramy, kroimy i gotujemy aż będą miękkie.Kładziemy na talerz w towarzystwie
ziemniaków i polewamy sosem.Organizator: awodwanrazc