Wykonanie
Powstawanie kaca jest procesem złożonym i główny winowajca nie został do tej
pory jednoznacznie określony. Rozpoznany został jednak szereg procesów biochemicznych który powoduje powstawanie i zatruwanie organizmu toksycznymi substancjami odpowiedzialnymi za typowe objawy jak: ból głowy, nudności, osłabienie czy światłowstręt.Jak metabolizowany jest
alkoholTylko kilka procent spożytego
alkoholu jest wydalane z moczem lub z wydychanym powietrzem. Reszta jest metabolizowana w hepatocytach wątroby gdzie etanol w reakcji z formą utlenioną dinukleotydu nikotynoamidoadeninowego (NAD+) (tzw. reakcja dehydrogenazy alkoholowej) jest redukowany do aldehydu
octowego a następnie dzięki dehydrogenazie acetaldehydowej do kwasu
octowego .Aldehyd
octowy (etanal) jest 10 do 30
razy bardziej toksyczny dla człowieka od samego etanolu.Podczas każdej z powyższych reakcji powstaje jedna cząsteczka formy zredukowanej dinukleotydu nikotynoamidoadeninowego (NADH) kosztem formy utlenionej (NAD+) . Nagromadzenie w organizmie dużej ilości NADH powoduje rozpoczęcie cyklu Krebsa. Cykl ten powoduje szereg reakcji i procesów biologicznych którymi już nie
będę katował, najważniejsze jest to że powoduje powstawanie kwasu
mlekowego (tego samego co przy wysiłku) i ciał ketonowych które powodują kwasice organizmu oraz generuje wolne rodniki. Zapasy NAD+ są ograniczone i z tego powoduj przy nadmiernym spożyciu następuje gromadzenie się aldehydu
octowego który może reagować z
białkami niszcząc je.Bezpośrednie przyczyny kacaJedną z przyczyn kaca jest wspomniana przed chwilą reaktywność aldehydu
octowego.Innym ważnym aspektem jest odwodnienie mózgu który jest najważniejszym
organem i procentowo najbardziej nawodnionym w organizmie. Odwodnienie jest spowodowane zdolnością etanolu do inhibicji działania wazopresyny (hormon antydiuretyczny, odpowiedzialny za zagęszczanie moczu) w wyniku czego następuje wydalanie dużych ilości
wody wraz z moczem. Polecam się zważyć rano dzień po dużym spożyciu
alkoholu aby zobaczyć jak duże potrafi być odwodnienie (u mnie kiedyś była strata 4 kg w porównaniu do zwykłej wagi).Za niektóre objawy kaca odpowiedzialne jest też zanieczyszczenie metanolem spożywanego
alkoholu, dlatego też kac jest większy po spożyciu
smakowych alkoholi* (
piwa,
wina, kolorowych
wódek) gdzie może powstawać metanol a mniejszy po
czystej wódce czy
spirytusie.Kac może też być powodowany zmniejszeniem potencjału antyoksydacyjnego (tzw. Teoria Pliniusza)Przy spożyciu naprawdę dużych ilości
alkoholu zwłaszcza złej jakości dochodzi także do podrażnienia błony śluzowej którą wyścielony jest żołądek.*zwłaszcza te tanie są zwykle "kacogenne"