Wykonanie
Szperając w internecie, natrafiłam na przepis Jamiego Olivera . Nigdy w życiu nie piekłam
mięsa na/w
mleku, więc stwierdziłam, że aby zaspokoić mój głód eksperymentów, koniecznie muszę tak upiec
kurczaka. Przepis zmodyfikowałam: zamiast
skórki cytryny, dodałam
sok z cytryny, a
mięsa nie smażyłam na wstępie.
Kurczak wyszedł pyszny, soczysty, o lekkim posmaku
cytryny. Bardzo smakował moim niedzielnym gościom.
1 cały
kurczak bez
podrobów (u mnie + kilka podudzi, ponieważ miałam gości)ok. 300-400 ml
mleka (zależy od wielkości brytfanki)sok z 1 dużej
cytrynyulubione
zioła do wtarcia w
kurczaka: u mnie
sól,
pieprz,
chilli,
czosnek1/8 kostki
masłaKurczaka umyć i wysuszyć. Natrzeć go
ziołami, przełożyć do brytfanki lub naczynia żaroodpornego i zostawić na ok. 1-2 godziny (można na noc w lodówce).
W środek
kurczaka włożyć
masło.
Mleko połączyć z
sokiem z cytryny i wylać na
kurczaka.
Przykryć wierzch - jeśli
kurczak nie zmieści się pod przykrywką od brytfanki lub naczynia żaroodpornego, wystarczy wierzch dobrze zabezpieczyć folią aluminiową. Naczynie wstawić do rozgrzanego do 180'C piekarnika i piec 1,5 godziny, od czasu do czasu polewając
kurczaka mlecznym sosem (ja polałam 3
razy).