Wykonanie
Świetna jako surówka lub samodzielne danie. Bardzo szybka w przygotowaniu.
2 małe,
młode, podłużne
cukinie cukinie (u mnie żółte)1 opakowanie ulubionych
kiełków (u mnie mieszanka, kupiona w Biedronce)1 łyżka
oliwy z oliweksól i
pieprz do smakuJa swoje
cukinie obrałam przed duszeniem, lecz nie jest to obowiązkowe -
młode cukinie wystarczy dobrze wymyć ciepłą
wodą.
Cukinie kroimy w kostkę. Jeśli mają już wykształcone nasiona, przed krojeniem usuwamy całe gniazda nasienne. Na patelni rozgrzewamy
oliwę i wkładamy
cukinie. Mieszamy, przykrywamy przykrywką i dusimy ok. 10 min. Dosalamy i
pieprzymy do smaku. Po ok. 10-15 minutach dodajemy
kiełki i dusimy, aż
cukinia będzie miękka - zwykle ok. 5 minut.