Wykonanie
Po raz pierwszy czułam się we wtorkowy wieczór, jak w sobotni - bardzo na luzie, z przeświadczeniem, że jutro jest dzień wolny, i że w następnym dniu nic nie muszę, tym bardziej iść do pracy :)Ten przyjemny stan zawdzięczam organizatorom warsztatów kulinarnych poświęconym daniom z
wołowiny w restauracji Moo Moo specjalizującej się w kuchni amerykańskiej, która znajduje się w
Krakowie, na ulicy św. Krzyża 15.Spotkanie rozpoczęło się prezentacją i wykładem na temat rodzajów
wołowiny, co możemy z niej przygotować, jakie potrawy są najsmaczniejsze, jakie są rodzaje
steków, jak możemy kontrolować stopień smażenia, by osiągnąć zamierzony efekt. Wykład i degustacja potraw z
wołowiny połączona była z degustacją win. Mnie najbardziej smakowało Carmenerre Syrah Reserva i Quinta do Cerrado, które zresztą otrzymało Złoty Medal i ***** od Decantera 2012, "Najlepszy zakup" od Revista de Vinhos.Pomysłodawca warsztatów i ich organizator Pani Beata
Cora i Szef Kuchni Pan Dawid świetnie dobrali
wina do serwowanych dań.Miałam okazję degustować i zachwycić smakiem potraw:Carpaccio z
polędwicy wołowej z
rukolą i
płatkami parmezanu.
Stek z
polędwicy wołowej z sosem z
Porto,
konfiturą z
czerwonej cebuli.Do wyboru:
stek z
rostbefu z sosem
serowym lub
stek z
antrykotu z
sosem musztardowym.
Powiem krótko :
mięso było wspaniałe, zwłaszcza carpaccio, które na pewno przekona osoby nie jadające surowego
mięsa przy najmniej do jego spróbowania. Pomysł połączenia smaku
polędwicy z
cukrem okazał się zaskakująco udany.
Konfitura z
czerwonej cebuli była idealna, wspaniale komponowała się ze smakiem
steku, a dodana
sałatka z warzyw była delikatnie krucha i o smaku lekko kwaśnym. Dania były doskonale podane, co widać na poniższych zdjęciach. Bardzo polecam wizytę w tej restauracji, zwłaszcza udział w warsztatach tam organizowanych, gdzie w bardzo miłej atmosferze będzie okazja delektować się smakiem dobrej
wołowiny i fantastycznego
wina. Jeśli kiedyś
powtórzy sie okazja udziału w warsztatach, to bardzo chętnie pójdę tam ze znajomymi, którzy również potrafią docenić smak dobrego jedzenia.






