Wykonanie
Warzywa są już tanie więc można poszaleć i zrobić trochę zapasów na zimę. W sobotę kupiłam kilogram
marchewki, 3
pietruszki, dużego
selera,
pora i 3
cebule, wszystko starłam na tarce i ususzyłam. Tak powstała domowa
vegeta bez konserwantów. Idealna suszona
włoszczyzna do zup. Smacznego!
SKŁADNIKIilość wg waszego uznaniau mnie(1 kg)
marchewka(3 szt.)
pietruszka(1 szt.)
seler(1 szt.)
por(3 szt.)
cebula czerwona (może być biała)(2-3 łyżeczki)
kurkumaJAK TO ZROBIĆWarzywa myjemy i obieramy.
Marchewkę,
pietruszkę i
selera ścieramy na tarce o małych oczkach lub używamy maszynki do warzyw.
Cebulę kroimy w drobną kostkę, a
pora w cieniutkie talarki. Warzywa mieszamy ze sobą.Blaszki wykładamy papierem do pieczenia i rozkładamy na nich cienką warstwę warzyw. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 80-100*C i suszymy z lekko otwartymi drzwiczkami (najlepiej włożyć drewnianą łyżkę w drzwiczki piekarnika). Drzwiczki muszą być lekko uchylone, ponieważ warzywa mają
wodę, ona paruje i nie ma czym uciekać. Suszymy, aż warzywa będą wysuszone... ok. 2-3-4 godzin. Wszystko zależy też od grubości warzyw jaką położymy na blaszce. Dlatego co jakiś czas musimy je przemieszać, żeby równomiernie się suszyły.Do wysuszonych warzyw dodajemy
kurkumę, mieszamy i przekładamy do słoików.Smacznego!