ßßß
SKŁADNIKIilość wg waszego uznaniau mnie(1 kg) marchewka(3 szt.) pietruszka(1 szt.) seler(1 szt.) por(3 szt.) cebula czerwona (może być biała)(2-3 łyżeczki) kurkumaJAK TO ZROBIĆWarzywa myjemy i obieramy. Marchewkę, pietruszkę i selera ścieramy na tarce o małych oczkach lub używamy maszynki do warzyw. Cebulę kroimy w drobną kostkę, a pora w cieniutkie talarki. Warzywa mieszamy ze sobą.Blaszki wykładamy papierem do pieczenia i rozkładamy na nich cienką warstwę warzyw. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 80-100*C i suszymy z lekko otwartymi drzwiczkami (najlepiej włożyć drewnianą łyżkę w drzwiczki piekarnika). Drzwiczki muszą być lekko uchylone, ponieważ warzywa mają wodę, ona paruje i nie ma czym uciekać. Suszymy, aż warzywa będą wysuszone... ok. 2-3-4 godzin. Wszystko zależy też od grubości warzyw jaką położymy na blaszce. Dlatego co jakiś czas musimy je przemieszać, żeby równomiernie się suszyły.Do wysuszonych warzyw dodajemy kurkumę, mieszamy i przekładamy do słoików.Smacznego!