Wykonanie
W tym roku z agniotłam 3 porcje ciasta (3 kg
mąki...), poleżało dwa tygodnie i zaczęło się pieczenie... Z jednej porcji upiekłam elementy na szopkę oraz bardzo dużo pierniczków, które ze smakiem zjadły moje dzieci :) Z dwóch następnych porcji kolejne pierniczki: bałwanki, choinki, dzwonki, dzwoneczki, aniołki, gwiazdki, renifery. Pierniczki udekorowałam lukrem plastycznym, ozdabiałam też perełkami cukrowymi, pisakami czy też posypkami. Dekorowanie zajmuje dużo czasu, ale warto, bo pierniczki super wyglądają, a dzieci mają frajdę przy ozdabianiu. Wyszło ich bardzo dużo... Pieczenie zajęło 6 godzin, a ozdabianie... kto zgadnie? Podpowiem, że więcej czasu niż pieczenie... Smacznego!

składniki250 g
cukru250 g
miodu300 g
masła800 g - 900 g
mąki100 ml
kawy (4 łyżeczki
kawy na 100 ml
wody)1 łyżeczka
sody oczyszczonej1 opakowanie
przyprawy do piernika/korzennej ok. 5-6 łyżeczek jak to zrobić
Kawę rozpuszczamy w 100 ml wrzątku, studzimy.
Cukier,
masło,
miód rozpuszczamy na bardzo małym ogniu. Trzeba uważać, żeby
masło się nie zważyło.Dodajemy ciepłą nie gorącą
kawę. Mieszamy. Zdejmujemy z ognia, studzimy do temperatury pokojowej.
Mąkę (na początku 800 g),
sodę i
przyprawę przesiewamy przez sito. Następnie po łyżce dodajemy suche składniki do wystudzonego płynu. Miksujemy...Gdy będzie już dość gęste, a mikser nie będzie dawał rady, to przerzucamy na stolnicę i zagniatamy na gładką elastyczną masę. Dosypujemy
mąkę jeżeli trzeba. Nie więcej niż 900 g.Przekładamy do pojemnika, przykrywamy ściereczką. Przechowujemy w lodówce do 6 - 8 tygodni. Po min. 24 godzinach możemy już piec.po 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 tygodniach....Wyjmujemy ciasto z lodówki. Nożem wycinamy kawałek ciasta i ugniatamy go w rękach. Pod wpływem ciepła zacznie powoli nabierać elastycznej konsystencji.Podsypujemy
mąkę i wałkujemy na placki o grubości ok. 0,3 - 0,5 cm.Wycinamy foremki. Układamy na blachach wyłożonych papierem do pieczenia lub wysmarowanych tłuszczem (u mnie
oliwa).Pieczemy w temperaturze 170-180*C przez 5-6 minut - temperatura i czas należy od stopnia wypieczenia. U mnie była temperatura 170*C, nagrzanie góra-dół przez 5 minut.Upieczone pierniczki trzymamy w suchym zamkniętym pojemniku.do ozdabiania pierniczków
lukier plastyczny
pisaki cukrowepisaki żelowe
lukier w tubieposypkamałe
bezikiperełki
cukrowekonfetti
cukrowelukier własnej roboty
polewa czekoladowaspray do
ciastekSmacznego!






Wspomnienie z roku 2010 z pierniczkami witrażowymi :)

Biorę udział w akcjach kulinarnych: