ßßß
SKŁADNIKI2 polędwiczki wieprzowe (500 - 600g)2 łyżki mąki2 łyżki oleju lub oliwysól, pieprzFarsz:400 g świeżych lub mrożonych grzybów - podgrzybki, borowiki, maślaki3 łyżki oleju1 łyżka masła1 duża cebula1-2 łyżki bułki tartejsól, pieprzJAK TO ZROBIĆGrzyby czyścimy, a następnie kroimy na kawałki, a mniejsze zostawiamy w całości. Cebulę kroimy w drobną kostkę, smażymy na rozgrzanej patelni z olejem i łyżką masła. Następnie dodajemy grzyby, sól, pieprz i dusimy razem, dopóki w całości nie odparuje. Z farszu odkładamy 2-3 łyżki najładniejszych grzybów, a resztę miksujemy. Powstałą masę łączymy z bułką tartą i doprawiamy solą i pieprzem.Polędwiczki czyścimy z błon i kroimy na 5 cm kawałki. Rozklepujemy je tłuczkiem na cienkie kotlety, najlepiej przez folię spożywczą, aby nie pokaleczyć mięsa. Doprawiamy solą i pieprzem, na każdy plaster nakładamy porcję farszu. Mięso zawijamy w roladki, spinamy wykałaczką i obtaczamy w mące. Roladki smażymy na dobrze rozgrzanej oliwie lub oleju z wszystkich stron na rumiano. Usmażone roladki przekładamy do brytfanki i zapiekamy w piekarniku w temperaturze 180*C przez 10 minut.Gotowe roladki podajemy na pozostałych grzybach pokrojone w plastry.Smacznego!