Dla NieAlergików... Przepis zaczerpnięty z Moich Wypieków .Składniki:250 g mąki pszennejłyżeczka proszku do pieczenia150 g brązowego cukru (w oryginale 170g)85 g suszonych fig, posiekanych115 g migdałów, drobno posiekanych200 ml mlekałyżeczka ekstraktu z migdałów (lub kilka kropel aromatu)2 łyżki oleju słonecznikowegokilka łyżek płatków migdałów do posypania (u mnie posiekane migdały)Wymieszać suche składniki: mąkę, proszek, cukier.W drugim naczyniu wymieszać mleko, olej, migdały, figi, ekstrakt.Połączyć zawartość obu naczyń i wymieszać tylko do połączenia składników. Jeśli ciasto będzie zbyt suche dodać odrobinę mleka.Ciasto przełożyć do foremek do pieczenia muffinek (do 3/4 wysokości). Obsypać płatkami migdałów. Piec w temperaturze 190ºC przez około 25 minut.