Składniki:400g czerwonej soczewicy3 duże marchewki1 pietruszkapor3 łyżki skrobi kukurydzianejok. pół szklanki otrąb gryczanych (lub innych)sólkozieradkaSoczewicę opłukać, zalać wrzątkiem (lepiej niezbyt dużo i ewentualnie w trakcie gotowania uzupełnić wodę) i ugotować z dodatkiem soli i kozieradki. Lekko ostudzić.Marchewkę i pietruszkę ugotować. Dwie marchewki, pietruszkę oraz pokrojonego pora zmiksować (niezbyt dokładnie - mogą pozostać ma ł e kawałki) z ugotowaną soczewicą. Dodać skrobię, otręby oraz jedną marchewkę pokrojoną w kostkę, wymieszać. Ewentualnie doprawić jeszcze do smaku solą i/lub ulubionymi ziołami. Przełożyć do formy, piec przez ok. godzinę w 180 stopniach.U mnie podana ilość składników wystarczyła na małą keksówkę oraz dwie kokilki.