ßßß Cookit - przepis na BABECZKI ŻURAWINOWO-MIGDAŁOWE

BABECZKI ŻURAWINOWO-MIGDAŁOWE

nazwa

Wykonanie

Składniki:
szklanka mąki jaglanej
0,5 szklanki mielonych migdałów
0,5 szklanki brązowego cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia BIO
ok. 3/4 szklanki mleka roślinnego lub wody (u mnie mleko kokosowe pół na pół z wodą)
1,5 łyżeczki octu balsamicznego
6 łyżek oliwy/oleju
po pół szklanki płatków migdałowych i suszonej żurawiny - do dekoracji
Polewa :
2 łyżki karobu
50g sklarowanego masła
2 łyżki syropu z agawy
Mąkę wymieszać z mielonymi migdałami, cukrem i proszkiem do pieczenia. W drugim naczyniu wymieszać płynne składniki. Połączyć suche składniki z mokrymi, krótko mieszając. Ciasto przełożyć do foremek, posypać płatkami migdałowymi i żurawin ą. P iec ok. 25 minut w 200 stopniach.
Składniki polewy podgrzać w rondelku (tylko do rozpuszczenia i połączenia składników). Polać ostudzone babeczki.
Źródło:http://arnikowakuchnia.blogspot.com/2012/12/babeczki-zurawinowo-migdaowe.html