Wykonanie
Pierwsze zapasy przed okresem jesienno-zimowym przygotowane. Na pierwszy rzut poszły liście
selera korzeniowego i
pietruszki. Uwielbiam.... a ten zapach


Sposób przygotowania:liście dokładnie myjemy pod bieżącą
wodą,dokładnie osuszamy,następnie drobno kroimy,umieszczamy w pojemnika (dość luźno) w pojemnikach i zamrażamy w ciągu pierwszych kilku godzin mrożenia kilka
razy wstrząsnąć pojemniczkiem aby nie zrobiła się bryła (pamiętaj aby dokładnie osuszyć przez zamrożeniem)dodawać do gorących potraw bez rozmrażania

Ciekawostki dot. liści
selera:liście
selera mają pięć
razy więcej magnezu i wapnia niż inne warzywa,zawierają sporą dawkę witaminy C i przeciwutleniaczynajlepszy dodatek do
sosów, zup, sałatek i surówekCiekawostki dot.
pietruszki:
natka pietruszki na 4
razy więcej witaminy C niż
pomarańcza czy
kapustazawiera prowitaminę A, PP, Kbogate źródło błonnikazmiażdżona
natka działa jak okład antyseptycznypomaga leczyć katar i przeziębienia