ßßß Cookit - przepis na Mrożenie natki pietruszki i liści selera

Mrożenie natki pietruszki i liści selera

nazwa

Wykonanie

Pierwsze zapasy przed okresem jesienno-zimowym przygotowane. Na pierwszy rzut poszły liście selera korzeniowego i pietruszki. Uwielbiam.... a ten zapach
Sposób przygotowania:
liście dokładnie myjemy pod bieżącą wodą,
dokładnie osuszamy,
następnie drobno kroimy,
umieszczamy w pojemnika (dość luźno) w pojemnikach i zamrażamy w ciągu pierwszych kilku godzin mrożenia kilka razy wstrząsnąć pojemniczkiem aby nie zrobiła się bryła (pamiętaj aby dokładnie osuszyć przez zamrożeniem)
dodawać do gorących potraw bez rozmrażania
Ciekawostki dot. liści selera:
liście selera mają pięć razy więcej magnezu i wapnia niż inne warzywa,
zawierają sporą dawkę witaminy C i przeciwutleniaczy
najlepszy dodatek do sosów, zup, sałatek i surówek
Ciekawostki dot. pietruszki:
natka pietruszki na 4 razy więcej witaminy C niż pomarańcza czy kapusta
zawiera prowitaminę A, PP, K
bogate źródło błonnika
zmiażdżona natka działa jak okład antyseptyczny
pomaga leczyć katar i przeziębienia
Źródło:http://kuchniamlodejslazaczki.blogspot.com/2014/07/mrozenie-natki-pietruszki-i-lisci-selera.html