Wykonanie
Dzisiaj jeden z moich ulubionych kremów- krem z
brokuła. Dodatkowo z
serem pleśniowym, który nadaje mu przepysznego smaku.

Składniki:1
brokułser pleśniowy- 100 g lub mniej w zależności czy lubisz bardzo wyczuwalny smak
sera - tym razem miałam lazur błękitny, ale normalnie dodaje gorgonzole- jej dodaję więcej niż 100 gopcjonalnie: grzanki, prażony
słonecznik,
pestki dyni.
sól,
pieprz
Z
brokuła odcinamy same główki i gotujemy w wodzie aż zmiękną. Następnie je odcedzamy i miksujemy dodając gorącą
wodę w zależności jak gęstą chcemy
mieć zupę. Ja najczęściej dodaje 2-3 chochelek. Zmiksowany krem przelewamy do garnka, i rozpuszczamy w nim
ser pleśniowy. Przyprawiamy do smaku
solą i
pieprzem. Aby urozmaicić zupę możemy od niej dodać grzanki,
pestki dyni lub
słonecznik prażony na patelni.