Wykonanie
Kolejny "szybki" i prosty przepis na domowy obiad. Dziś z uśmiechem na ustach i z głową do góry, chociaż rzekomo najbardziej depresyjny dzień w roku. Nie, nie, nie ! Przeganiamy deszcz, podciągamy rękawy i zagniatamy ciasto(idealne zajęcia na wzmocnienie ramion)Spróbujcie :)Pszenna tortillaSKŁADNIKI:-4 szklanki
mąki-6 łyżek
oliwy-240 ml
wody(gorąca)-doprawić do smakuPRZYGOTOWANIE:Przesiewamy
mąkę i dodajemy
wodę(gdy wyjdzie za rzadkie lub za geste, dodajemy odpowiednio
wody lub
mąki). Zagniatamy ciasto. Na koniec dodajemy
oliwę i doprawiamy.Dobra rada: im dłużej będziecie zagniatać ciasto, tym więcej wtłoczycie w nie powietrza i będzie bardziej lekkie i z większą ilością bąbelków.Ciasto przykrywamy ściereczką i dajemy odpocząć minimum 30 min.Po tym czasie należy je podzielić na 8 części, uformować kule i rozwałkować na cienki placek. Smażyć na suchej patelni(która ma nieprzywierające dno)